産後は、ホルモンのバランスや生活の変化によって胃腸が弱っており、便秘や下痢などの胃腸トラブルを経験する人が多くいます。
そんな胃腸が弱っている際におすすめしたい食材が、実は、一般家庭の常備野菜の「ニンジン」です!
薬膳の世界では、ニンジンは消化を助け、胃腸を補う働きがあるとされています。産後だけでなく、風邪や二日酔い、なんとなく体調がよくないとき、食欲がない時などに、消化機能の調子を整え滋養にもいいですよ🥕
ただし!食べる際の注意点があります⚠️ そのまま生ニンジンを単体でかじるのでは、ニンジンの主な栄養素はうまく吸収できません。主な栄養成分のβカロテンは脂に溶けやすいため、オリーブオイルやお肉、卵など、良質な脂質と一緒にじっくり炒めたり煮込んだりすることが重要なんですよ☺️
「たっぷり野菜のにんにくおかゆ」、「さつまいもと黒ごまのやさしいポタージュ」、「鶏肉と生姜のターメリック豆乳スープ」、「5種のキノコと梅干しの具だくさんスープ」、「椎茸とカシューナッツのクリームスープ」、すべてに、ニンジンを入れています✨
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Digestion is weakened after childbirth due to hormonal and daily routine changes, and many people experience issues such as constipation and diarrhea.
There is a particular food that we recommend for when you're having such issues— the carrot!
In the world of Chinese medicine, carrots are believed to aid digestion and replenish the stomach and intestines. Not only after childbirth, but also when you have a cold or hangover, when you feel somewhat unwell, or when you have a poor appetite, carrots are good for nourishing your digestive organs!
However, don't just nibble on raw carrots! The main nutrients in carrots cannot be absorbed properly alone. The main nutrient, beta-carotene, is easily soluble in fat, so it is important to eat it with healthy fats, such as olive oil, meat or eggs.
Carrots are used in 5 of our soups as tagged :)